Menu

Határtalanul program - Erdélyi kirándulás -

Írta: Harangozó Lászlóné
TPL_IN
TPL_ON
Módosítás: 2022. október 18.
Készült: 2022. máj. 09.
Találatok: 105

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Erdélybe utaztunk 2022. 04.27-30. között a”Határtalanul” program keretében, mely a Magyar Kormány támogatásával valósult meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán keresztül. A programon a mezőnyárádi hetedikesekhez a tibolddaróci tagiskola hetedik osztályosai is csatlakoztak.

1. nap

Szerda reggel még álmosan pakoltunk be a buszba, és csak reméltük, hogy egy nagyszerű kirándulást kezdünk el. Miután bepakoltunk és mindenki elfoglalta a kijelölt ülőhelyét, elindultunk. Berettyóújfaluban egy kis megállás után Ártándnál hagytuk el Magyarországot. Néhány gyereknek ez új élmény volt, mert még nem volt külföldön. Nagyváradon csatlakozott hozzánk Lovász Attila az idegenvezetőnk, aki végig segítette, egyengette az utunkat. A nagyváradi székesegyház után a püspöki palotát jártuk végig, ahol nagyon sok érdekességgel találkozhattunk: többek között Szent László hermáját is itt tartják. Ezután Nagyvárad központjában tettünk egy sétát, majd találkoztunk a „Holnap” társasággal, és leültünk egy kicsit Ady mellé is. Ezután indultunk a szállásunkra Tordaszentlászlóra, a Tamás Bisztróba.

2. nap

Reggel szakadó esőre ébredtünk, de ez nem nagyon zavarta a délelőtti programot, a sóbányalátogatást. Reggeli után újra bepakolás, és irány Torda. A sóbánya egy nagyon különleges élmény volt mindannyiunknak. Erre szokták azt mondani, hogy ezt nem lehet elmesélni, ezt látni kell! A következő állomás Torockó, ahol kétszer kel fel a nap. A Székelykő, amely szinte uralja az egész környezetet, a falu házai a sok érdekesség, amit Attila mesélt nekünk mind-mind kedves emlékként marad meg bennünk. Böjte atya egyik gyermekotthonába is elmentünk és átadtuk a csokikat a kis és nagy lakóknak. Ezután Nagyenyedet néztük meg,  amelynek híres fűzfáiról Jókai Mór írt egy kedves elbeszélést, majd megkoszorúztuk Bethlen Gábor emléktábláját. Innen Gyulafehérvárra mentünk, ahol a fejedelmi udvart néztük meg. A koronázási templomban elhelyeztük emlékszalagunkat Hunyadi János sírja mellé. Felemelő érzés volt ott lenni, ahol ilyen nagy magyarok is éltek-haltak sok-sok száz évvel előttünk. Ezután egy ortodox templomot csodálhattunk meg. Alvincon volt az éjszakai szállásunk egy kolostorban. Kicsit egyszerűbb volt, mint az első szállásunk, de a környezet hangulata egészen egyedivé tette az éjszakát.

3. nap

Harmadik napunk első látnivalója Vajdahunyadvára volt. Mátyás és elődei egy nagyon szép palotát építtettek itt, és az idegenvezetőnk jóvoltából sok érdekességet megtudhattunk az akkori emberek mindennapi életéről. Rövid buszozás után, következett Déva várának megtekintése.

Innen a szállásunk felé tartva, mivel az idő is engedte, bementünk a tordai hasadékba is. Felejthetetlen élmény volt a természetnek e különleges szépségét megnézni. Közel 300 lepkefaj él itt, és a magyarországi növényfajták 50%-a. Természetvédelmi terület, mert itt fészkel a szirtisas. A szállásunk megint egy nagyon komfortos hely volt, ahol a vacsora elfogyasztása után Gallik tanár úr négy fiúval a plébánia zarándokházában, mi többiek pedig a panzióban tértünk nyugovóra.

4. nap

Kirándulásunk utolsó napján reggeli után Kolozsvárra mentünk. Ha Kolozsvár, akkor természetesen Mátyás király jut eszünkbe, hiszen itt született. Megnéztük az impozáns szobrát, szülőházát, sőt még a híres „kolozsvári bíró” házát is. Jártunk a város legjobb iskolájában a Báthory István Elméleti Líceumban. Láttunk 1889-ből származó tablót, Bólyai Farkas szülőházát, szép épületeket, templomokat. Búcsút vettük a mindig türelmes és kedves idegenvezetőnktől, Attilától és elindultunk hazafelé. Még megálltunk Kőrösfőn elkölteni az utolsó megmaradt lejeket, és a Királyhágón, egy utolsó pillantást vetni Erdély gyönyörű vidékére, és irány Magyarország. Azt hiszem, ez a kirándulás mindenkinek feledhetetlen emlék lesz kinek ezért, kinek azért. Mindenki talált olyan élményeket, amit soha nem fog elfelejteni.

Kísérő nevelők voltak: Harangozó Lászlóné, Gallik Gábor, Kalóné Papp Krisztina, Kósa Gabriella, akik felügyelték a tanulókat. Köszönet illeti még Farkas Jánosnét, és Kalina Zoltánnét, akik az utazás előkészítését, és adminisztrációját végezték, és a  SCOOL-TÚRA KFT. utazási iroda munkatársait az út megszervezéséért. 

Képeink megtekinthetőek ide klikkelve

 

 

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com